BCR Pensii a depasit, recent (3 Aprilie 2014), pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administreaza, avand totodata 575.000 de participanti ce detin conturi de pensie administrate privat sau facultative.

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a inregistrat in Decembrie 2013 o rata de rentabilitate anualizata de 11,3054%, comparativ cu rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelasi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535% (sursa: site-ul ASF), iar Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, ocupa in prezent locul 2 in piata pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate si al numarului de participanti*.

„Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc trei efecte economice majore – incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung”, a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

„Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea sistemului de sanatate si mentinerea reformelor cheie deja implementate in cadrul sistemului de pensii”, a adaugat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

Conform studiilor facute de Comisia Europeana rata de inlocuire a castigului salarial prin pensia publica in 2010 a fost de 41,6% si se estimeaza ca se va reduce la 28,6% pana in anul 2060. (Sursa: Raportul privind imbatranirea populatiei in 2012, Proiectii economice si bugetare pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europeene, 2010-2060).

"In aceste conditii economisirea individuala a fiecaruia dintre noi devine o necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. In caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii si implicit o schimbare a standardului de viata, pe care nu multe persoane sunt dispuse sa o accepte. Solutia in aceasta situatie, pentru stabilitate financiara la batranete, o reprezinta sistemul de pensii private", a precizat Melania Mirea, Director Executiv al BCR Pensii.

Statul incurajeaza economisirea prin scutirea contributiei la pensia facultativa de la plata taxelor, acordand astfel pentru angajatori deducere de la impozitul pe profit si de la plata taxelor de asigurari sociale, in limita a 400 de Euro/an/angajat. In aceeasi limita, de 400 de Euro/an, beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit si angajatul care contribuie individual in vederea obtinerii unui venit suplimentar la pensie.

"De la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscal acordate de stat, potentialii beneficiari ai acestor avantaje au piedut o suma cumulata de aprox. 2 mld. lei, suma care a fost virata la stat sub forma de impozit si nu in conturile individuale de pensie facultativa ale acestora (calcul bazat pe urmatoarele estimari: 1.500.000 de potentiali participanti la sistemul de pensii facultative, avand un salariu mediu pe economie)", a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR sunt administrate de BCR PENSII, SAFPP SA, iar depozitarul celor doua fonduri este BRD GSG SA, site www.pensiibcr.ro

* Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare.

***

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 15 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.
BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor si 563 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM - peste 2.100 de bancomate si POS - 13.500 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking si E-commerce.

***

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. Aproximativ 46.000 de angajati deservesc 16.5 milioane de clienti in cadrul a 2.900 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La 31 decembrie 2013, Erste Group detinea active totale in valoare de 199,9 miliarde EUR, inregistrand un profit net de 61 milioane EUR si un raport cost/venituri de 52,5%.

***

BCR - Comunicare Externa
Cezar Marin, e-mail: cezar.marin@bcr.ro

Aceasta informatie este disponibila si pe pagina noastra web la: www.bcr.ro

Pentru detalii referitoare la produsele si serviciile BCR va rugam sa folositi urmatoarele modalitati de contact:

InfoBCR
Web: www.bcr.ro
Email: contact.center@bcr.ro
TelVerde: 0800.801.BCR (0800.801.227), apelabil gratuit din toate retelele nationale
Twitter: @infoBCR