Directorul de investiții BCR Pensii: “Am trecut peste criză cu un randament pozitiv”

Iata că valoarea unității de active net (VUAN) a fondului de pensii obligatorii administrate privat de către BCR Pensii S.A.F.P.P. S.A. era la data de 30 iunie mai mare decât cea de la sfârșitul anului trecut. Și asta în pofida șocului major declanșat de izbucnirea pandemiei pe piețele financiare.

Multă lume ne-a întrebat cum de a fost posibil și, pentru a lămuri ce stă în spatele acestei performanțe excelente, Radu Crăciun, Director General și Președinte Directorat BCR Pensii S.A.F.P.P. S.A. l-a provocat la o discuție pe Mugur Popescu, Directorul de investiții al BCR Pensii SAFPP S.A., societate care administrează Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (“FPAP BCR” “fondul de pensii obligatorii administrate privat”) și Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS (“FPF BCR PLUS”).

Radu Crăciun: Mugur, unde se află cel mai recent VUAN al fondului de pensii obligatorii administrate privat pe îl gestionezi în raport cu ultima valoare a anului trecut?

Mugur Popescu: Valoarea VUAN-ului FPAP BCR a fost de 25.9645 la data de 30.06.2020. Aceasta înseamnă o apreciere de +0.45% față de 31.12.2019. Cu alte cuvinte, am trecut peste criză cu un randament pozitiv. Asta face ca performanța anualizată (media anuală) pe ultimii 5 ani să fie de +4.98%.

Radu Crăciun: Știi cum se spune … performanța trecută nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

Mugur Popescu: Așa este. Dar, pe de altă parte, dacă un administrator are o performanță foarte bună în mod consecvent, o perioadă îndelungată de timp, așa cum am avut noi, cei care privesc din afară vor realiza ca de fapt nu este vorba doar de noroc, ci de mult mai mult: alocări strategice și tactici bine fundamentate, alegerea selectivă a emitenților, calitatea managementului riscului, procese bine puse la punct,  și așa mai departe.

Radu Crăciun: Spuneai 0,45% de la începutul anului. Este mult, este puțin? Se putea chiar și mai mult de atât în pofida crizei majore prin care am trecut?

Mugur Popescu:  Având în vedere ajustările dramatice ale piețelor financiare pe care le-am văzut anul acesta după debutul pandemiei, cred că este un rezultat remarcabil care nu a fost ușor de obținut având în vedere volatilitatea activelor financiare precum și evoluțiile lor corelate. Cred că avem motive să fim multumiți și mândri de acest rezultat.

Radu Crăciun: Care este explicația acestei performanțe?

Mugur Popescu: Dacă este să mă refer doar la ultimele 6 luni, a fost o perioadă grea pentru investitori, cu scăderi generalizate pe piețele financiare. Totuși noi am anticipat încă din a doua parte a anului 2019 că suntem pe un final de ciclu economic de crestere (pandemia nu a făcut decât să accelereze scăderile) și portfoliul a fost poziționat diversificat și relativ defensiv. Îți dau câteva exemple:

La 31.12.2019 aveam un portfolio diversificat cu o pondere relativ scăzută în acțiuni (20% din activul fondului), selecția acțiunilor a fost făcută cu o concentrare către sectoare care nu depind mult de ciclul economic (de ex utilități, energie). Aveam o pondere de circa 1.4% din active în instrumente financiare care urmăresc evoluția aurului - care a mers bine în criză. Aveam o pondere relativ  mare (peste 8%) de obligațiuni corporative emise de companii solide, care până acum au rezistat la impactul economic. Dețineam și un portfolio de fonduri mutuale expuse pe sectoare și regiuni și teme de investiții în care suntem interesați și care au recuperat mai rapid scăderile inițiale versus piața Europeană. De asemenea, în perioda scăderilor am fructificat oportunități pe care le întâlnești rar.

Radu Crăciun: Când vine vorba de investiții pe piețele financiare, toată lumea se gândește la oameni vorbind la telefon și apăsând pe butoanele calculatorului. Care este de fapt raportul dintre timpul dedicat tranzacțiilor și cel dedicat analizei?

Mugur Popescu: În cazul nostru, timpul dedicat analizei este incomparabil mai mare față de cel dedicat tranzacțiilor.  Paradoxal, în momentele de volatilitate, cred că trebuie să dedici si mai mult analizei în comparație cu tranzacțiile. La execuția tranzacțiilor te ajută și intermediarii financiari și avem oameni talentați cu experiență în industria locală, însă analiza trebuie să o faci singur. Cred că trebuie să fii deschis, să vorbești și să asculti cât mai mulți oameni cu păreri diverse și să îți construiești o teorie de tip „mozaic”. Adică multe informații mărunte și diverse puse împreună te ajută să vezi mai bine întregul. Și e important și să accepți ideea că poate ei au dreptate și tu te înșeli.

Radu Crăciun: Ce contează mai mult în astfel de momente de criză ca să le traversezi cu succes: norocul/inspirația, disciplina, analiza temeinică, altceva?

Mugur Popescu: Cel mai important este să ai un proces ordonat de investiții și administrare a riscurilor și disciplinat și să îl respecți mai ales că adeseori ești copleșit de informație. Trebuie să filtrezi și să procesezi analitic și rapid informațiile noi producând analize temeinice bazate pe date concrete. În zona investițiilor personale, mulți oameni nu au un proces disciplinat de investiții și, de multe ori, cad prada sentimentelor precum frica că pierd mulți bani sau lăcomia că le scapă oportunități etc. Atunci când nu știu ce să facă,  acționează emoțional sau întreabă alt investitor persoană fizică, care are și acesta sentimente, emoții...  

Ca investitor instituțional trebuie să ai un proces disciplinat, proceduri, limite și apoi să încerci să îți actualizezi evaluările, ceea ce te ajută în aceste perioade de incertitudine. Și, ca în viață, să ai și norocul de partea ta, nu strică niciodată. Apariția din senin a pandemiei a grăbit confirmarea așteptărilor noastre.

Radu Crăciun: Ați fost capabili să aplicați acestă abordare structurată și în panica creată de apariția pandemiei?

Mugur Popescu: A fost greu pentru că impactul a fost foarte greu de cuantificat, mai ales în primele săptămâni. Dar faptul că avem la BCR Pensii o echipă solidă, ne-a ajutat să luăm deciziile optime.

Radu Crăciun: Mărimea fondului de investiții are vreo importanță în ce privește rezultatele investiționale în această perioadă volatilă?

Mugur Popescu: În ciuda unor păreri ale publicului larg, personal, am remarcat empiric că  fondurile de investiții mai mici tind să performeze mai bine decât cele mai mari.  E valabil și în portfoliul nostru, unde avem investiții în fonduri deschise și iînchise administrate de manageri reputabili. Cei mai mici au performat mai bine până acum față de cei mai mari.  Cred că are legătură cu concentrarea eforturilor către investiții și echipe performante sau ușurința mai mare cu care își ajustează portofoliul.

Radu Crăciun: Mugur, în varianta în care cineva dorește să obțină informații suplimentare legate des Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, cum le poate obține?

Mugur Popescu: Ne poate contacta la adresa de e-mail pensiibcr@bcr.ro sau la numărul de telefon 021 9503.

BCR Pensii S.A.F.P.P. S.A.  administrează Fondul de Pensii Admnisitrat Privat BCR și Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS. Performantele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

www.pensiibcr.ro